Kursinnehåll påbyggnadsutbildning för frisörer

Här läser du mer om påbyggnadsutbildningarna och respektive delkurs olika innehåll och längd.

Utbildningens innehåll utgörs av en rad praktiska och teoretiska moment inom frisöryrket. Du kan välja att läsa hela vårt program på 20 veckor (1 termin) eller dela upp dina studier och läsa enstaka kurser. Alla utbildningstimmar kan tillgodoräknas i din utbildningsbok och motsvarar en nivå.

De enstaka kursernas längd varierar mellan 2-5 veckor. 

Hel utbildningsprogrammet är indelat i block såsom herrklippning, damklippning, uppsättning etc. Du kan läsa mer om kurserna, dess innehåll och längd under kursbeskrivningen för respektive kurs. 

Alla kurserna går på dagtid och är förlagda till vardagar. Under din studietid läser du på heltid oavsett om du väljer en enstaka kurs eller hela programmet.

            

INTRODUKTION/REPETITION
Kurslängd: 0,25 veckor, 10 timmar


PRAKTISK KEMI/FÄRG/STRUKTUR
Kurslängd: 5 veckor, 200 timmar

Du arbetar och bygger vidare på grundkunskaperna i färg- och strukturförändrande behandlingar. Kursen är praktisk och du kombinerar den teoretiska kunskapen direkt i salongsmiljö på modeller under handledning av lärare. Fokus under kursen är teknik och hastighet samt produktkännedom och kemi. Du kommer att få mängder av appliceringstekniker och tekniker för strukturbehandlingar som passar för arbete på salong. Vi tar dig genom allt från enkla, klassiska tekniker i färg och struktur till avancerade tekniker som är av aktuella idag. Du får också möjlighet att utmana din kreativitet och ditt nytänkande och blicka framåt. 

Kursen är för dig som arbetar som frisör och känner att du vill fördjupa dig i ämnet eller precis kommit igång som frisör och vill bli säkrare. Bra och annorlunda kurs som kommer att göra dig till en säkrare frisör. 


KLIPPNING MAN/SKÄGG
Kurslängd: 2 veckor, 80 timmar

Du arbetar och bygger vidare på grundkunskaperna i klippning man, där även skägg ingår. Du lär dig att finslipa dina tekniker i både hantering av sax som kniv samt hur du på bästa sätt arbetar med olika effileringstekniker. Vi tar dig från klassiska former till mer avancerade klippningar. Du arbetar för det mesta på modeller men även dockarbete kan förekomma. Under två intensiva veckor kommer du att arbeta med en rad olika tekniker som ger dig ett bra stöd i din fortsatta karriär som frisör och målet är att du ska känna dig väl förberedd att avlägga gesällprovet.

Kursen är för dig som arbetar som frisör eller behöver komplettera mot behörighet. Den är för dig som har gesällbrev i dam och vill komplettera mot frisör/herr eller för dig som bara brinner för klippning och vill lära dig mer.  


KLIPPNING DAM
Kurslängd: 5 veckor, 200 timmar

Du arbetar och bygger vidare på grundkunskaperna i klippning dam. Du lär dig att finslipa dina tekniker i både hantering av sax som kniv samt att arbeta med olika effileringstekniker. Vi tar dig genom klassiska linjer och salongsvänliga frisyrer men också mer avancerade former som ger utlopp för kreativitet och nytänkande. Du arbetar i största mån på modeller under kursen men visst dockarbete kan förekomma. Under fem intensiva veckor går vi igenom alla tänkbara tekniker som passar på allt från långa hår som kortare hårlängder. Du lär dig hantera olika hårkvaliteter. Du fördjupar dig i hur du bäst anpassar frisyr till kundens ansikte och huvudform.

Kursen är för dig som arbetar som frisör eller behöver komplettera mot behörighet. Den är även för dig som har gesällbrev i herr och vill komplettera mot frisör/dam eller för dig som bara brinner för klippning och vill lära dig mer. Kort sagt - en komplett kurs i ämnet klippning.FRAMGÅNG I SALONGEN
Kurslängd: 2 veckor, 80 timmar

I denna delkurs utbildas du i salongsmiljö på kunder under handledning av lärare. Fokus under kursen är att öva på kommunikation, konsultation och service mot din kund samt förstå hur du kan påverka din och salongens lönsamhet.  

Bra kurs för dig som behöver komma igång och arbeta som frisör och få en förståelse för företagande eller om du funderar på att starta eget. Kul och annorlunda kurs som inte liknar någon annan kurs på marknaden.


STYLING
Kurslängd: 1 vecka, 40 timmar

Du arbetar under kursen med olika fön- och tångtekniker. Du lär dig arbeta med alla de verktyg som finns i Björn Axén Tools sortiment samt fokuserar på produktkunskap. Under kursen får du lära dig hur man gör de perfekta 30-talsvågorna med tång till hur du skapar det ultimata Hollywoodsvallet. Vi tar dig genom olika stylingar anpassade till salongsarbete men även mer avancerade former med fokus på foto och visning. Under en intensiv vecka kommer du att få lära dig formlära och hur du på bästa sätt arbetar på olika hårkvaliteter och med hjälp av hårprodukter skapar det bästa resultatet.

Bra kurs för dig som arbetar som frisör som behöver komplettera mot behörighet. Men även för dig som arbetar som makeup artist eller stylist. En inspirerande vecka som tar dig vidare i ämnet hårstyling.


UPPSÄTTNING
Kurslängd: 2 veckor, 80 timmar

Du arbetar och bygger vidare på grundteknikerna inom uppsättning. Form och balans samt fäst-tekniker varieras på enkla och klassiska samt mer avancerade frisyrer. Du fördjupar dig i avantgardistiska former samt  arbetar med frisyrer för foto och visningar. I kursen ingår också bruduppsättning med tiarakamningar för den stora festen. Du arbetar på både modell och docka under kursen. Efter två veckor kommer du att känna dig full av inspiration och du lämnar skolan med kameran full av bra och roliga uppsättningar att ta med dig i din fortsatta karriär. 

Detta är en kurs för dig som arbetar som frisör eller behöver komplettera mot behörighet. Men även för dig som arbetar som makeup artist eller stylist. En kreativ kurs för dig som tycker om att skapa former i hår.


GESÄLLFÖRBEREDANDE KURS INKLUSIVE EXAMINATION
Kurslängd: 3 veckor, 120 timmar

I denna delkurs får du hjälp och vägledning att ta dig igenom gesällmomentens alla delar. Om det berör delprov eller hela gesällprovet beror på var du befinner dig i din karriär. Du övar på alla moment, lär dig planera och slutligen genomföra delprov och gesällprov. Examinationen ingår i kurspaketet, antingen delprov eller gesällprov, och utförs av Utbildningsnämndens examinatorer. Utbildningen skräddarsys utifrån ditt utgångsläge och behov. Du tränar och lägger upp utbildningen efter ditt behov med handledning av lärare.

Kursen vänder sig till dig som strävar mot att få behörighet som frisör.  Behörig? Javisst!