Kursinnehåll

Frisörutbildningen är uppdelad i 4 block om 10 veckor var. Det här är de kurser som ingår under ditt år på frisörskolan:


KLIPPTEKNIK

Kursen ger dig kunskap i teoretisk samt praktisk klippteknik. Du får lär dig trender och mode inom klippteknik och design. Du kommer arbeta både på modeller och kunder.

 

SALONGSLÄRA 

I kursen Salongslära arbetar du med kunder och modeller i salongsmiljö med stöd av våra duktiga lärare. Du övar på alla de moment som ingår i det dagliga arbetet som frisör och i det sociala samspelet mellan dig, din kund och dina kollegor.


NYANSFÖRÄNDRANDE BEHANDLINGAR 

Här lär du dig, i både teori och praktik, hur olika kemiska behandlingar förändrar nyansen på ett hår. Kursen ger dig också kunskaper i hur du väljer olika appliceringstekniker för bästa resultat.


UPPSÄTTNING

Här får du lära dig de mest fantastiska håruppsättningar med Björn Axéns världsberömda tekniker. Du lär dig också arbeta med löshår och så småningom bruduppsättningar och smyckningar, t ex tiara och slöja.

 

FRISYRDESIGN

I den här kursen lär du dig hur du omformar hår med hjälp av tekniker som t ex föning, läggning, toupering och tångtekniker.

 

 

PERMANENT

Under den här delkursen lär du dig permanenttekniker för både långa och korta hår. Vi arbetar med både lockiga och raka permanenter.

 

ETIK OCH MORAL 

I delkursen Etik och Moral lär du dig att förstå de etiska och moraliska aspekterna av frisöryrket och hur du förhåller dig gentemot kunder, kollegor och arbetsgivare.

 

HÅR OCH HUD

Kursen ger dig en grundläggande kunskap i hårets och hudens anatomi samt inblick i de vanligaste reaktionerna på yttre och inre påverkan.

 

 

 

VERKTYGSLÄRA

Under kursen Verktygslära lär du dig behärska de verktyg som du kommer använda som frisör och du lär dig välja rätt verktyg för önskat resultat.

 

PRODUKTKÄNNEDOM

Kursen ger kunskap om de produkter som en frisör kommer i kontakt med under sitt dagliga arbete på en salong.

 

FORMLÄRA

Här lär du dig att förstå betydelsen av stil, form och proportioner för att kunna anpassa frisyr till kundens ansiktsform och stil.

 

TEMADAGAR

Frisörutbildningen innehåller temadagar där ämnen som t ex hälsa, ekonomi, affärskunskap eller fritt kreativt skapande. Under dagarna med fritt kreativt skapande har vi ofta en fotograf på plats och en bild följer med i din portfolio. Du får även chans att vara med på externa visningar och event.

  

AVSLUTNINGSPROJEKT

I slutet av frisörutbildningen genomför du ett projektsarbete tillsammans med dina klasskamrater. Detta grupparbete skapar inblick i vikten av samarbete och planering samt ger en möjlighet att visa upp klassens kunskapsnivå.

 

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE (APL)

Under frisörutbildningen praktiserar du kortare perioder på salong för att få en inblick i de dagliga rutinerna.

Du kan då välja att vara på någon av Björn Axéns salonger eller på någon annan salong.


GESÄLLENS DELPROV

I slutet av frisörutbildningen genomför du gesällens delprov som ingår i Björn Axén Academys frisörutbildning.


Efter du har avlagt ditt delprov på Björn Axén Academy behöver du praktisera/arbeta 2000 – 3000 timmar  (läs mer här för utbildningstimmar) för att få avlägga ditt gesällbrev. Som elev på Björn Axén Academy är du garanterad en praktikplats på någon av Björn Axéns salonger. Att vara trainee på våra salonger ger en unik möjlighet till en fortsatt anställning som frisör i vårt team.


För att bli garanterad praktikplats på Björn Axén ska du:

- Vara motiverad och serviceinriktad

- Ha god ordning och uppförande

- Kunna arbeta bra i team

- Ha högst 10 % frånvaro under din studietid

- Klara examinationerna i samtliga fyra block ink delprovet


 

BJÖRN AXÉN EXAMEN 

Efter varje avslutat utbildningsblock hålls ett delprov inklusive Gesällens delprov. Har du godkänt på alla prov så har du genomfört din Björn Axén Examen och får ett fint examensbevis.