Björn Axén x Iris van Herpen – The Met Gala 2022

Björn Axén och Iris van Herpen är glada över att återigen presentera ett kreativt samarbete. Ett samarbete som började med att Björn Axén skulle styla håret på utvalda gäster inför Met-galan i New York, men som även resulterade i The Quantum Jumpsuit. En jumpsuit som burits och delvis inspirerats av Fredrik Robertsson, creative director på Björn Axén.

 

– Jag är både glad och stolt över att ännu en gång få jobba tillsammans med Iris van Herpen. Enligt mig är hon en av de mest innovativa och nytänkande modeskaparna eftersom hennes kreationer och mönster är unika på   alla sätt. Vi är båda hantverksnördar, vad gäller våra respektive arbetsområden, och jag tror att det är därför vi samarbetar så väl ihop. Det har nu gått tre år sedan vårt första samarbete och jag är så glad att hon ville skapa en look inspirerad av Fredrik   och hårets rörelser inför Met-galan 2022, säger Johan Hellström, ägare och vd på Björn Axén.

 

Fredriks könsflytande klädstil och hur han transformerar sig genom mode, hår och skönhet inspirerade den holländska designern när hon skapade The Quantum Jumpsuit. Hon inspirerades även av det gemensamma artistiska hantverket bakom haute couture och hårdesign på högsta nivå.

 

– Mina samtal med Fredrik och hans könsflytande stil inspirerade mig när jag designade The Quantum Jumpsuit. För att förmedla detta ville jag skapa en   extravagant och uttrycksfull look, resultatet blev en futuristisk och fjäderlik jumpsuit som bryter mot rådande normer. En look som påminner om hårets rörelser och som representerar både feminina och maskulina drag. Det har varit spännande att designa detta inför Met-galan eftersom det inte har gjorts många liknande skapelser för män tidigare. Det har nästan varit som att arbeta på en tom målarduk med innovativt couture-skapande, säger Iris van Herpen.

 

The Quantum Jumpsuit är gjord av återvunnet tyg vars mönster har tryckts digitalt och därefter fästs med hjälp av värme på återvunnen Mylar. Panelerna har sedan skurits till fjädrar som sytts för hand på vackert beigefärgat tyll. Till detta har Iris van Herpen skapat tillhörande byxor gjorda av tonat siden. En hantverksprocess som tog cirka 750 timmar och krävde ett team med 12 personer.

 

"Det har varit en lång och detaljerad process, men nu är den äntligen klar. Jag kunde inte vara mer imponerad över av vad Iris och hennes team har skapat! Jumpsuiten har definitivt lyckats fånga essensen av vad könsflytande mode innebär, samtidigt som Iris har gjort en unik tolkning av hårets rörelser, olikt vad någon annan tidigare har lyckats göra."

̶ Fredrik Robertsson

Copyright © Björn Axén 2021. Björn Axén Retail AB, org. nr: 556545-4302