12 tips för att skydda sommarhåret

Sommaren är härlig på så många sätt men för håret betyder sol, vind, salta bad och svalkande pooldopp en utmaning. Hårfärgen kan mattas av, blekna och bli missfärgad pch stråna bli torra och trista. Så vad kan man göra? Här tipsar Björn Axén-frisören Valeria Egusquiza hur du håller strån och färg i form ända till hösten.

Innan du ska gå ut

 1. De flesta har en rutin för ansiktet där man tvättar, återfuktar och skyddar huden mot solen. Tänk samma när det kommer till håret. Återfukta innan du går ut och fyll på med värmeskydd och solskydd. Björn Axéns Hair Oil Smooth & Shine med arganolja är en produkt som passar alla. Den smörjer stråna och kan användas i både fuktigt och torrt hår. Koncentrera den till längderna.
 2. Det kan ta lång tid att föna håret torrt när det är fuktigt och varmt i luften. Vill du styla håret ändå är den UV-skyddande Salt Water Spray perfekt för att locka fram vågor i raka hår.
 3. Vill du framhäva naturliga lockar skulle jag krama värmeskyddande Curl Creator Cream i fuktigt hår och låta det självtorka.

När du är i solen

 1. Vill du spara din hårfärg kan det vara bra att undvika att doppa huvudet varje gång det är dags för en simtur.
 2. Står du inte ut med att ha håret trassligt efter simturen? Borsta igenom försiktigt med Björn Axén Wet Hair Brush Detangling & Blowout som är lätt att få med sig i strandväskan.
 3. Ta lite Hair Oil Smooth & Shine i topparna för att smörja håret och göra det lättare att reda ut. Var lätt på handen, börja borsta från topparna och arbeta dig försiktigt uppåt.
 4. Håret är extra skört när det är blött vilket gör att det kan slitas och i värsta fall gå av om du har toft eller gör en knut innan det torkat. Vill du ändå få upp det, gör en mjukare tofs med en scrunchie som inte sitter så hårt.
 5. Använd solhatt eller sjal för att skydda håret (och ansiktet) när solen är som starkast.

Hemma igen

Många längtar efter att få tvätta håret efter en dag på stranden men jag tycker du ska undvika att schamponera varje dag. Skölj igenom det med vatten och använd sedan balsam eller inpackning. Själv byter jag ut balsam mot inpackningen i Björn Axéns Repair-serie på sommaren för massor av fukt, vård och skydd. Det behövs nu.

 1. När du väl schamponerar, tvätta två gånger. Första gången tar det bort smuts på ytan, andra gången gör det rent på djupet och ser till att det blir fräscht i hårbotten.
 2. Blonda hår bleks lätt. Behåll en kall ton med Björn Axéns Color Refresh Treatment Cool Silver Blonde. Har du en krämigare blond ton är Glossy Blonde Beige från samma serie perfekt. Handdukstorka håret ordentligt innan du applicerar inpackningarna. Annars glider de mest utanpå stråna.
 3. Använd leave-in produkter för att smörja håret och göra det naturligt fint och glansigt efter duschen. Både Smooth Creme och Smooth Milk innehåller arganolja och värmeskydd. Den förra är toppen för grövre hår, den senare gör gott för finare strån.
 4. Ska du ut på kvällen och vill föna eller forma håret med annat värmeverktyg? Nu är det extra viktigt att vara noga med värmeskydd. Spraya i det innan andra stylingprodukter och se till att det verkligen hamnar i hela håret.
 5. Har du väldigt mycket hår? Då kan man lätt få kli i hårbotten på sommaren. Det beror ofta på att det aldrig blir helt torrt. Tvätta ordentligt och föntorka sedan även om det är jobbigt. Det kommer ge resultat.


Valerias sommarfavoriter

Hair Oil Smooth & Shine 75 ml 195 kr
Salt Water Spray 150 ml 145 kr
Curl Creator Cream 150 ml 180 kr
Deep Conditioner Repair Hair Mask 200 ml 180 kr
Color Refresh Treatment Cool Silver Blonde 250 ml 180 kr
Color Refresh Treatment Glossy Blonde Beige 250 ml 180 kr
Smooth Creme 150 ml 180 kr
Argan Oil Smooth Milk 150 ml 180 kr
Heat Styling Protection 150 ml 195 kr
Wet Hair Brush Detangling & Blowout 250 kr


Valeria Egusquiza
År som frisör: 7.
Hittas på: Norrlandsgatan 7

 

 

Skribent: Jessica Blockström