Trendrapport vår och sommar 2021

Naturligt, lekfullt och hållbart

Det är några av nyckelorden i vårens skönhetstrender.
De senaste månadernas utmaningar har ökat kreativiteten och många har blivit modigare när det kommer till allt från former och färgdetaljer i håret till sätt att använda makeup på. Förändring måste inte vara så svårt att få till, speciellt inte om man omfamnar sina naturliga förutsättningar och utgår ifrån dem. Till våren längtar vi efter att få visa upp nya sidor när vi kliver ut från hemmakontoren och kan ta av oss masken.


Björn Axéns trendgrupp för s/s 21 består av frisörerna: Miranda Prim, Sofie Olofsson, Barry Saliou, Valeria Egusquiza, Chris Olsson, Emma Bredberg och Cattis Ylinenpää.

Bilder och texter är fria att använda digitalt och i press.
Viktigt är att ange Björn Axén som källa.

Hårtrender klippning

Buzzcut, pixie och mullet är stora trender på damsidan tillsammans med uppklippta längder och alla former av luggar som öppnar upp ansiktet. Här ser du frisyrer som är skräddarsydda efter dina förutsättningar. Oavsett om du har krulligt, grovt eller tunt hår så kan frisören skulptera fram ditt bästa jag. Stoppa undan plattången för en stund och strunta i att försöka tämja håret. Låt ditt ansikte ramas in och omfamna den hårstruktur du har!

Mullet

Kombinationen av kortare hår upptill och längre i nacken gör att en mullet ger dig massor av stylingmöjligheter. Vårens moderna variant är mer tajt med tydlig lugg och stylas med naturlig textur. Det är en hantverksmässigt avancerad klippning där drag av både grunge och punk ändå ger en avslappnad look. Klipp av håret i nacken och din mullet blir en klassisk pixie, en mjuk, smickrande och feminin look som lätt stylas för luftig känsla och naturlig rörelse i håret.

Buzzcut

Buzzcut, som betyder snaggat hår, kan låta som ett vågat val men frisyren är enkel att styla, bärbar och sätter ansiktet i fokus på ett modernt och coolt sätt. För visst signalerar frisyren attityd men i kombination med en kvinnligt rund huvudform får helheten ändå en mjuk inramning.

Lugg 2021

Gardinluggen får hård konkurrens den här våren av allt från underbart lockiga luggar till de med tydligt inklippta linjer. Att med hjälp av luggen framhäva och rama in ansiktet är en av säsongens hetaste trender. Alla typer av luggar förekommer och kan förstärkas med en avvikande färg. Vill du inte ha lugg alla dagar i veckan? Investera i en löslugg och låt din frisör skräddarsy form och färg.

         
 

” Håret blir det perfekta verktyget för att rama in ansiktet och framhäva
sig själv.”


Sofie Olofsson, Hairdresser Björn Axén
Kicks Gallerian

 

 
         

Hårfärg

Urvattnade hårfärger

I spåren av hem-arbete och karantän där regelbundna frisörbesök blivit mer sporadiska har också mer urtvättade toner seglat upp som en trend. Här syns punkiga nyanser av klorblått, gult och ärgat grönt. Även stark bottenfärg, likt en utväxt, syns på samma tema och just mörka rötter är ett perfekt sätt att skapa liv i en blond mullet.

Hår med naturlig lyster

Framhäv din naturliga hårfärg med kurer, inpackningar och toningar för att maximera hårets lyster och glans. Även välvårdat hår med solid färg kommer starkt, det symboliserar den naturliga enkelheten där man går "back to basics"!

Money piece

Vårens färgtrender bjuder på mer attityd än på länge och målet är att framhäva och rama in ansiktet. Förutom färger som blått och gult syns kontraster av mörkt och ljust, kallt och varmt. Trenden rör sig ifrån slingor som smälter ihop med varandra till mer tydligt randiga varianter, balayager och blockfärgade partier. Trenden ”Money piece” kommer stort i vår och sommar, vilket innebär att luggpartiet färgas i en egen nyans för att verkligen sätta fronten i fokus. När du varit hos frisören ska det synas!

         
 

Money piece är en detalj som passar alla, här kan man leka med allt från några extra täta slingor i luggen till en modig grön eller blå blockfärg som ramar in ansiktet”.

Valeria Egusquiza, Top Stylist Björn Axén Norrlandsgatan 7

 

 
         

 

Trender hårstyling

Naturliga och lockiga hår

Med osäkerheten över hur täta salongsbesök du kan få till blir en flexibel frisyr med flera möjligheter viktigare. Utgå från din naturliga struktur när du stylar håret. Framhäv dina lockar och var stolt över din bråkiga lugg! Har du inte lockigt hår? Då är permanenten tillbaka för både tjejer och killar. Här är man inte ute efter Hollywood-lockar, istället är det texturen som är grejen och stilen drar mer åt grunge-hållet.  

70-, 80- & 90-tals styling

Våren handlar mycket om kreativitet och lekfullhet. Variera din styling efter humör och tillfälle, mixa med stilar från 70-, 80- och 90-tal för en skön formkrock.  Du kan även leka med detaljer - använd dina virvlar, gör något fint av det där babyhåret i ansatsen, våga styla polisongerna eller sno ihop ett par tunna flätor à la 90-tal i luggen.

         
 

” Det känns härligt att utgå från hårets naturliga förutsättningar, ju mer håret får vara med
och bestämma desto längre håller stylingen”.


Cattis Ylinenpää, Top Stylist Björn Axén

 

 
         

 

Frisyrtrender herr

Lockar och wet look

Vårens trender på herrfronten är mer androgyna och individuella än på länge med allt från mjuka lockar till wet look. Inspirationen hämtas från 70-, 80- och 90-tal. Kortare frisyrer med fade i nacken har en mjukare och mer naturlig struktur upptill. Om det inte är en buzzcut förstås. Här är linjerna runt ansiktet skarpare än på damsidan för en tydlig inramning. Vi ser också att både naturliga och extrema färger tar mer plats, tillsammans med permanent- och texturbehandlingar.

Trender mustasch och skägg

Den populära tredagars-stubben har under pandemin ansats mer sällan vilket har lett till att sjudagars-stubben trendar. Det fylligare helskägget är dock mer välvårdat jämfört med det tidigare vildvuxna. Nytt och kul är att mustaschen spelar en viktig roll, stilen anpassas efter personligheten och frisyren men också hur mycket jobb man vill lägga ner. Här syns allt från en naturligt täckt överläpp till en mer lekfull mustaschlook med lätt tvinnade toppar.

         
 

” Kul att det är så lekfullt på herrsidan, möjligheterna blir oändliga nu när vi både klipper och gör kemiska behandlingar”.

Barry Saliou, Top Stylist Björn Axén

 

 
         

 

Frisyrtrender brud

Vackra, enkla brudfrisyrer

Till skillnad mot övriga skönhetstrender är det nästan som att tiden stannat på brudfronten. Anledningen är såklart att många bröllop ställts in och andra skalats ner vilket gett en ”less is more”-look med naturligt fall, mindre volym och mjuka vågor. Gör en huvudnära uppsättning med låg tofs eller satsa på oregelbundna lockar.

         
 

” Rena, snygga siluetter och mycket utsläppta hår utmärker brudtrenden just nu”.

Emma Bredberg, Hairdresser Björn Axén

 

 
         

 

Makeup-trender 2021

Nude och jordig makeup

De jordiga och bruna 90-talstonerna inspirerar i vårens makeup men nu med en mer naturlig hudkänsla utan varken häftig contouring eller insta-glimrande glow. Hudvården blir än viktigare som makeupens första steg när basprodukterna ska täcka utan att dölja och strävan är en frisk lite rosig effekt. Använd samma produkt på läppar, kinder och lock för en lättfixad monokrom look och lägg inte lika mycket fokus på brynen. Det räcker att borsta till dem med en brynmascara för att bättra på form och färg så att de känns som en helt naturlig del av ansiktet.


80-talsinspirerad makeup

Här finns också lysande färger och mer intensitet för den som längtar efter att brassa på när du väl ska ut! Med en blink till 80-talet mixat med en nypa punk målas läpparna i poppiga kontrastfärger som blodrött, rosa och mörkt lila. Ögonen ramas in med en lätt tilltufsad kajal eller ögonskugga för att undvika ett alltför perfekt resultat. Vill du ha mer drag runt ögonen? Kör på med massa färg på penna eller skugga men tänk även här på att hålla det lekfullt för lite punk-touch.

         
 

” Huden är det centrala och det är en naturligare look som gäller med mer fokus på att få fram en frisk rosighet än att lägga på highlight och glow.”.

Chris Olsson, Makeup Artist & utbildare
Björn Axén Academy

 

 
         

 

Samtliga bilder ägs av Björn Axén. Bilder och texter är fria att använda digitalt och i press, viktigt är att ange Björn Axén som källa.

Skribent: Björn Axén