5 steg till det perfekta sommarhåret!

Johan Hellström, delägare och stjärnfrisör på Björn Axén delar med sig av sina bästa tips för ett friskt och välskött hår i sommar!

Solen är oftast den värsta boven, särskilt om du har färgat hår. Då har du en startad oxidation i håret, och då går det otroligt fort att bleka vidare. Brunt hår blir till exempel orange. En annan orsak till slitet sommarhår är även dopp i salta hav och klorerat poolvatten.

Tips 1. Mätta håret med inpackning innan bad

Saltvatten i sig är inte särdeles farligt för håret, men i kombination med solen sliter det mycket. Då bleks håret snabbare. Pigmenten man färgat med går ur och håret blir gärna missfärgat. 

Har du ljust hår kan kloret i poolvatten missfärga håret. Om du är blond, så kan håret slå över i grönt. En mardröm för väldigt många blondiner!

Varför blir håret grönt när man simmar eller badar i poolen? Man brukar säga att det beror på kloret, men egentligen beror missfärgningen på att kopparsalter i vattnet tränger in i hårstråna och skapar en kemisk reaktion.

Lösningen, menar Johan, är att mätta håret. - Ha i en inpackning i håret innan du åker till stranden, då gärna tillsammans med en olja. På så sätt mättar du håret och då kommer strålarna inte att skada håret lika mycket. Många av de här produkterna innehåller dessutom UV-skydd. Sätt upp håret och låt inpackningen sitta i tills du kommer hem och duschar.

Tips 2. Fyll på med färg

En miss som många gör på sommaren är att gå till frisören och färgat eller slinga håret, för att sedan upptäcka att färgen försvunnit efter bara ett par veckor eller blivit missfärgat. Det finns saker man kan göra för att skydda sig mot det här. Det absolut bästa är att ha en snygg sjal eller en hatt ute i solen.

Johan Hellström tipsar om att underhålla håret med vårdande färginpackningar när du tvättar håret.

När håret är öppet och du lägger in pigment blir det mättat, och då kommer inte det gamla pigmentet att läcka ut på samma sätt, eftersom du tillsätter nytt. Gör du det här en gång i veckan kommer du inte få missfärgat hår, utan det kommer vara lika vackert när sommaren är slut, säger han.

Eftersom de här inpackningarna inte sliter på håret kan du ha dem i håret varje gång du tvättar. Du kan också välja schampo och balsam anpassade för färgat hår, eftersom de inte drar ut pigmenten på samma sätt.

Fyll på med färg
Underhåll gärna håret med vårdande inpackning.

Tips 3. Boosta med hårolja

Eftersom håret slits och blir torrare på sommaren är det viktigt att tillföra extra mycket näring. Ett jättebra tips är att tillsätta olja i inpackningen och vårda håret med inpackningar åtminstone två gånger i månaden.

Om du är på solsemester ska du göra inpackningar varje vecka, i andra fall varannan vecka. Ett misstag många gör är att de börjar använda inpackning när håret redan är förstört, och då är det för sent. Om du i stället tänker att du använder inpackningar för att håret inte ska bli förstört, precis som att du impregnerar dina fina stövlar, så håller du håret friskt.

Tips 4. Använd vårdande stylingprodukter

Du kan också minska sommar-slitaget genom att se över hur du stylar dig. Många av produkterna du använder för att vårda kan också användas för att skapa en härlig frisyr.

Saltspray ger en härlig beach look, men behöver du ha det i hela håret eller vill du bara ha volym i botten och mjuka toppar? Man kan även använda saltvatten i hårbotten och en vårdande smoothing cream i längderna. Då är du snäll mot håret samtidigt som du får en superfin look!

Om du har kortare hår kan du göra en slickad look med inpackning eller balsam.

Använd vårdande stylingprodukter

Tips 5. Ta hand om din hårbotten!

Torr hårbotten är ett vanligt problem året om, och extra vanligt på sommaren. Ge skalpen liten extra kärlek och återfuktning när solen gassar.

Världens största hårmyt är att man inte ska ha inpackning och balsam i hårbotten. Du skulle väl aldrig tvätta dig själv med tvål i ansiktet utan att smörja in dig efteråt? Huden i ansiktet är samma som den i hårbotten, och där sitter fabrikerna om tillverkar hårstråna. Så har du en dålig hårbotten får du dåligt hår.

Det är också viktigt att skydda skalpen från att bli bränd. Det finns särskilda solskydd för hårbotten, men även en inpackning med UV-skydd kan fungera. Vanligt solskydd kan kännas lite kladdigt. Beroende på hur tjockt hår du har kan det funka att ha en inpackning i håret och sätta upp det i en knut – det gör det svårt för solen att tränga igenom.

Skribent: Björn Axén