Hår under och efter graviditet

Enligt de flesta rön kan man färga håret precis som vanligt under en graviditet. Men det är ändå upp till var och en att bestämma sig för vad man tycker känns bra och rätt. Prata med din frisör om du känner dig osäker.

Håret kan förändras på många sätt under och efter en graviditet. Det som de flesta märker av är att under graviditeten så tappar man väldigt lite hår, håret känns tjockare och i många fall upplevs håret som att det har en väldigt fin kvalitet. Efter graviditeten släpper alla hårstrån som skulle ha ramlat av under den här tiden (hår som avslutat sin naturliga livscykel) och man kan uppleva att håret istället känns tunnare än vanligt och då mycket näring går till att bilda mjölk till bebisen kan håret också kännas som att det har sämre kvalitet. Man kan också få en s.k. ”amningslugg” och då är det större partier hårstrån som släpper just längst fram vid ansiktet och när dessa växer ut samtidigt så får man en ofrivillig lugg under en period.

Efter graviditeten kan man också uppleva att håret förändras permanent på olika sätt. Det kan upplevas som att man har fått mer grått hår, att håret blivit mörkare eller lockigt t ex.

Skribent: Björn Axén