Kemisk klippning och kemisk skada på håret

Ofta är det en kombination av olika typer av kemiska behandlingar som gjorts ovanpå varandra, som är orsaken till att håret till slut ger upp och går av. I de allra flesta fall är blekning en av dessa kemiska behandlingar. Peptid-bindningen är den sista bindningen som håller ihop ett hårstrå, och det är när denna bryts som hårstråt helt enkelt inte kan hålla ihop längre.

En kemisk klippning är inte roligt att vara med om men det finns några tips på vad man kan göra om det ändå händer. Först och främst ska man ta hjälp av en duktig frisör som man känner tillit till. Sedan får man titta närmare på vilka delar av håret som kan räddas och vilken frisyr som sedan kan klippas med detta i åtanke. Kanske behöver inte hela håret klippas kortare? Hårförlängningar är ett bra hjälpmedel; man kan fylla ut och förlänga på ett väldigt subtilt och snyggt sätt. I fall av kemisk klippning är tejpextensions att föredra då detta är den skonsammaste metoden av hårförlängning.

Det är också viktigt att man sköter det hår som blivit kvar ordentligt. Hårinpackningar, snälla och återfuktande produkter samt att man inte gör mer skada i form av mekanisk påverkan – dvs. varma hårtänger, fön och dylikt. Låt håret vila och självtorka.

Har du råkat ut för en kemisk klippning/kemisk skada och behöver hjälp? Boka en konsultation hos någon av våra duktiga frisörer så kommer vi att göra allt vi kan för att hjälpa dig.

Skribent: Björn Axén