Om hår, ögonfransar och ögonbryn

På den här sidan har vi samlat alla de vanligaste frågorna som vi får om hår. Saknar du något? Maila oss på kundservice@bjornaxen.se så ser vi till att besvara din fråga också. 

Hur fort växer ett hårstrå?

Håret på huvudet växer ungefär lika fort på alla människor, ca.1 cm i månaden, men alla har olika växtcykler och därför kan inte alla hår bli lika långa.

Vilken hårfärg passar mig?

Det är en jättebra fråga att ställa till din frisör. Du passar säkert i fler än en färg och en duktig frisör kan avgöra vad ditt hår tål och ge dig några bra alternativ. Ibland kan en liten färgskillnad i håret göra stor skillnad för helheten, att välja hårfärg är som att välja ram till en tavla. Boka tid för konsultation hos oss på Björn Axén eller hos en annan duktig frisör.

Varför får man grått hår?

I hårsäcken tillverkas hårets naturliga pigment och i arvsanlagen har vi tidsinställt när vissa hårsäckar ska sluta tillverka pigment. Dessa hårstrån blir då vita och när de blandas med övriga hårstrån som fortfarande har pigment ser håret grått ut. Slutar alla hårsäckar att tillverka pigment blir håret helt vitt.

Varför har man rakt eller lockigt hår?

Det är ärftligt och beror på formen på hårsäcken, om den är rak eller böjd. Om hårstråt dessutom är lite ovalt i tvärsnitt blir det lättare lockigt eller vågigt och strån med runda tvärsnitt är ofta rakare.

Hur ofta ska jag tvätta håret?

Det är individuellt men ca. 2 gånger i veckan brukar vara lagom. Tvättar du alltför ofta kan du bli torr eller få ökad fettproduktion, då är det bättre att tvätta mer sällan och använda torrschampo däremellan. Om du tvättar för sällan kan det bildas beläggningar i hårbotten som kan ge klåda och täppa till hårsäckens öppning. Om du vill kan du fräscha upp håret med enbart conditioner mellan tvättarna. Alla Björn Axén shampoo och conditioner månar om både hår och hårbotten.

Vad är hår gjort av?

Håret är främst uppbyggt av proteinet Keratin och hårstråt har tre huvudsakliga beståndsdelar. Innerst finns Fiberstam/Cortex som är elastiska långa fibrer som skyddas av ett flertal Fjällskikt. Alla fjäll och fibrer hålls samman av en formbar massa som kallas Kitt. För att håret ska behålla sin spänst behöver det även behålla sin fukthalt.

Hur mycket hår brukar man tappa per dag?

Det är helt naturligt att tappa 30-100 hårstrån per dag och det växer direkt ut ett nytt. Det är också naturligt med ärftligt håravfall som inte producerar nya strån och på sikt ger till exempel ett högre hårfäste och flint. Efter graviditet eller andra hormonförändringar är det vanligt att fälla extra mycket hår samt vid stress och ohälsa. Oftast stabiliseras återväxten till det naturliga igen efteråt.

Hur länge lever ett hårstrå innan man tappar det?

Hårsäckens växtcykel gör att ett hårstrå generellt sitter kvar på huvudet mellan 2 och 6 år innan det faller av. Detta faktum är ärftligt och innebär att alla inte har samma förutsättningar att kunna få långt hår. Det gör också att ett friskt hår kan se slitet ut utan att vara det för att det är så mycket småhår som är på väg ut. Många tror att småhåren är hår som har gått av.

Hur får jag långt hår?

Hur långt ditt hår kan bli är ärftligt men du kan skapa bästa möjliga förutsättningar genom att hålla din hårbotten frisk och återfuktad till exempel genom att använda Björn Axén conditioner hela vägen ner och sedan skölja noga. Även hårbottenmassage är bra för hårpapillen som är ansluten till blodcirkulationen. Vill du ha längre hår än vad som är biologiskt möjligt för dig bör du boka tid för en extentionskonsultation hos oss på Björn Axén eller hos en annan duktig frisör.

Hur får jag tjockt hår?

Hur tjockt ditt hår kan bli är ärftligt men du kan skapa en känsla av tjockt hår genom att använda rätt stylingprodukter. Undvik feta produkter som oljor och klassiska vaxer och satsa på torra produkter som till exempels Björn Axén saltvattensprayer och vår mineral dry paste som även fungerar som rootlifter. Vill du ha tjockare hår än vad som är biologiskt möjligt bör du boka tid för en extentionskonsultation hos oss på Björn Axén eller hos en annan duktig frisör.

Hur får jag friskt hår?

Är ditt hår redan förstört är det svårt att laga det men vi har styligprodukter som gör att håret ser friskare ut än vad det är samtidigt som det skyddar till exempel vår smoothing cream. Ett bra recept för ett friskt hår är toppklippning var sjätte till tionde vecka beroende på hur tåligt hår du har, inpackning en gång i veckan, var försiktig när du hanterar ditt hår när det är vått och använd skyddande produkter på hårlängden så att håret inte är helt ”naket”. Alltid värmeskydd om du vill använda värmeverktyg.

Hur får man håret att växa snabbare?

Massage kost hälsa

Hur får man större ögonbryn?

Sluta plocka dina bryn direkt och ha tålamod! Det sägs att vissa oljor tex ricinolja och kokosolja har egenskaper som vid regelbunden användning kan stimulera hårväxten. Man kan med fördel massera och sova med dessa. Olika kosttillskott kan hjälpa till då hårväxt och livsstil absolut har ett samband och våra gener/arvsanlag har en stor roll i hur pass kraftiga ögonbryn man kan få till. Har en hårsäck dött ( om du tex slagit i ögonbrynet) är det i princip omöjligt att få liv i hårsäcken igen.

Hur snabbt växer ögonfransar?

En ögonfrans växer ca 0.1 mm / dag ( huvudhår ca 0,4-0,5 mm/dag) Man tappar aldrig alla fransar samtidigt utan varje Frans har sin egen växtcykel som styrs av kroppens hormoner precis som allt hår på kroppen. Fransen växer ut under ca 4-6 veckor (tillväxtfas) under ca 2-3 veckor har den en (övergångsfas) då den släpper från hårsäcken och man tappar fransen. Efter det ca 3 månader (vilofas) innan tillväxtfasen startar igen.

Hur får jag blankare hår?

Se till att håret är återfuktat genom inpackningar. Hårolja och andra anti frizz-produkter kan också hjälpa. En slät yta på håret ger ett blankt intryck och det kan du få med locktång och plattång. För att inte skada hårfibern bör du ha ett värmeskydd, t.ex. Björn Axén heat styling protection. Det finns även milda rakpermanenter som kan lugna ner frizz och oönskad volym men då bör du boka en konsultationstid hos oss på Björn Axén eller hos en annan duktig frisör.

Hur får jag lockarna att hålla?

Använd alltid värmeskydd först men spraya sedan varje slinga du ska locka med ett hårspray som är anpassat för värmeverktyg t.ex. Björn Axén Just Right. Låt locken kallna, rör inget trots att håret ser stelt ut. När alla lockar har kallnat kan du rufsa runt eller borsta håret så du blir nöjd med din look, spraya därefter lite till på frisyren.

Video - lär dig locka med plattång

Video - skapa Hollywood-lockar

Hur undviker jag grönt hår?

Grönt hår kan bero på att det finns kopparsalter i vattnet som fastnar i hårfibern. För att minimera risken för grönt hår bör du vänta med att blöta håret i duschen och tvätta kroppen först, det är mest fällningar från kopparrören i början. Det gröna kan även komma från hårfärg och det kan din frisör dämpa med röda pigment eller göra en avfärgning. Blekt, ljust eller grått hår har lättare att bli gröna eftersom de saknar naturligt röda pigment.

Hur får jag bort gult i håret?

Violetta pigment dämpar gult och Björn Axén Cool silver shampoo och conditioner är väldigt effektiva utan att håret blir lila. Är håret mycket gult bör du boka tid hos oss på Björn Axén eller hos en annan duktig frisör för en nyansering.

Varför blir mitt hår så fett?

Det kan ha flera orsaker men här kommer några förslag på lösningar. Testa att byta schampo och conditioner till t.ex. Björn Axén Volumizing. Du kanske tvättar för ofta och bör hitta ett torrschampo som passar dig för att håret ska kännas fräscht mellan tvättarna. Undvik feta produkter som oljor och klassiska vaxer och satsa på torra produkter som till exempel Björn Axén saltvattensprayer och vår mineral dry paste som även fungerar som rootlifter. Avsluta med en lätt hårspray och sen bör du undvika att röra vid håret, det är smuts och fett på händerna och det hamnar lätt i lugg och hårbotten när man försöker fluffa till det.

Hur ska jag ta hand om mitt hår på bästa sätt? 

Borsta hår och hårbotten för att få bort lösa hårstrån och hudceller, tvätta håret noggrant och lagom ofta ca. 2 gånger i veckan, använd alltid conditioner och gör en inpackning minst 1 gång i månaden.

Till toppen av sidan

Skribent: Björn Axén