Innehåll och kursstarter

I vår branschgodkända frisörutbildning ingår allt du behöver för att börja din yrkeskarriär som frisör. Du läser bland annat klippteknik, salongslära, uppsättning, permanent plus mycket, mycket mer.

Kortfakta

 • 42 veckor undervisning
 • Alla verktyg, övningsdockor och utbildningsmaterial (värde ca 20 000 kr)
 • Gesällens delprov
 • Björn Axén Examen
 • Delta på visningar och olika spännande stylingjobb 
 • Arbeta nära Björn Axén Artistic Team 
 • Under din utbildningstid får du, i mån av plats, upp till 50% rabatt på alla övriga utbildningar hos oss

Kursavgift
169 000 kr ink. moms

Kursstart vårterminen 2019 
10 januari 2019

Ansök här

Frisörutbildning Björn Axén

Innehåll frisörutbildningen

Frisörutbildningen är uppdelad i 4 block på skolan om 10 veckor var. Ca 1 vecka per termin är du på salong. Det här är de ämnen som ingår under ditt år på frisörskolan:

Klippteknik
Kursen ger dig kunskap i teoretisk samt praktisk klippteknik. Du får lär dig trender och mode inom klippteknik och design. Vi börjar på dockhuvuden men går snabbt vidare på modeller och kunder.

Barber / herrteknik
Kursen ger dig kunskap i teoretisk samt praktisk klippteknik inom herr. Du får lär dig trender och mode inom klippteknik och skägg. Vi börjar på dockhuvuden men går snabbt vidare på modeller och kunder.

Salongslära
Under salongsläran arbetar du med kunder och modeller i salongsmiljö med stöd av våra lärare. Du övar på alla de moment som ingår i det dagliga arbetet som frisör och i det sociala samspelet mellan dig, din kund och dina kollegor.

Etik, moral och service är delar som genomsyrar salongsläran samt alla övriga kurser. Du lär dig att förstå de etiska och moraliska aspekterna av frisöryrket och hur du förhåller dig gentemot kunder, kollegor och arbetsgivare.

Formlära är en viktig aspekt i salongsläran samt i övriga kurser. Här lär du dig att förstå betydelsen av stil, form och proportioner för att kunna anpassa frisyr till kundens ansiktsform och stil.

Verktygs- och produktlära
Verktygslära och produktlära ingår i salongsläran samt är återkommande i alla övriga kurser. Du lär du dig behärska de verktyg som du kommer använda som frisör och du lär dig välja rätt verktyg för önskat resultat. Du får också kunskap om de produkter som en frisör kommer i kontakt med under sitt dagliga arbete på en salong.

Nyansförändrande behandlingar
Detta är frisörutbildningens heltäckande färgkurs, Här lär du dig, i både teori och praktik, hur olika kemiska behandlingar förändrar nyansen på ett hår. Kursen ger dig också kunskaper i hur du väljer olika appliceringstekniker för bästa resultat.

Uppsättning
Här får du lära dig de mest fantastiska håruppsättningar med Björn Axéns världsberömda tekniker. Du lär dig också arbeta med löshår och så småningom bruduppsättningar och smyckningar, t ex tiara och slöja. 

Styling / frisyrdesign
I den här kursen lär du dig hur du omformar hår med hjälp av tekniker som t ex föning, läggning, toupering och tångtekniker.

Permanent
Under den här delkursen lär du dig permanenttekniker för både långa och korta hår. Vi arbetar med både lockiga och raka permanenter.

Hår och hud
Kursen ger dig en grundläggande kunskap i hårets och hudens anatomi samt inblick i de vanligaste reaktionerna på yttre och inre påverkan. Här lär vi också ut grundläggande frisörkemi.

Temadagar
Frisörutbildningen innehåller temadagar där ämnen som t ex hälsa, ekonomi, affärskunskap, afrohår och stilhistoria kan ingå.
Under varje termin har vi ett fotoprojekt där vi tillsammans med fotograf och makeupartist arbetar med hår på bild.

Övrigt
Under din utbildningstid hos oss får du möjlighet att assistera på många olika kreativa projekt och events, som tex att arbeta nära Björn Axén Artistic Team under kurser och visningar, vara med på Stockholm Fashionweek, fotograferingar, TV-produktioner, pressevents etc.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) 
Under frisörutbildningen praktiserar du kortare perioder på salong för att få en inblick i de dagliga rutinerna.
Du kan då välja att vara på någon av Björn Axéns salonger eller på någon annan salong.

Gesällens delprov
I slutet av frisörutbildningen genomför du gesällens delprov som ingår i Björn Axén Academys frisörutbildning. Delprovet ge dig Frisörlicens A.

Efter du har avlagt ditt delprov på Björn Axén Academy behöver du praktisera/arbeta 2000 – 3000 timmar för att få avlägga ditt gesällbrev. Som elev på Björn Axén Academy är du garanterad en praktikplats på någon av Björn Axéns salonger. Att vara trainee på våra salonger ger en unik möjlighet till en fortsatt anställning som frisör i vårt team.

Läs mer om gesällprovet på Frisörföretagarnas hemsida eller på frisorlicens.se.

För att bli garanterad praktikplats på Björn Axén ska du:

 • Vara motiverad och serviceinriktad 
 • Ha god ordning och uppförande 
 • Kunna arbeta bra i team 
 • Ha högst 10 % frånvaro under din studietid 
 • Klara examinationerna i samtliga fyra block ink delprovet

Björn Axén examen 

Efter varje avslutat utbildningsblock avläggs en delexamination. Dessa tillsammans med Gesällens delprov utgör sedan Björn Axén Examen. Har du godkänt på alla prov så har du klarat din Björn Axén Examen och får ett fint examensbevis.
Ansök här