Låt inte en aktiv livsstil hämma din personliga stil

Costas Nanga är proffsboxaren från Stockholm och ansiktet utåt för den nya hårvårdsserien Björn Axén Sport. För snart 9 år sedan började han träna och tävla i thaiboxning som därefter har utvecklats till en proffskarriär inom boxning. Här delar han med sig av sina tankar kring att leva ett aktivt liv och personlig stil.

 

 

Hur började du med boxningen och vad är du mest stolt över kopplat till din karriär? 

Jag har alltid haft ett stort intresse för fighting och började träna thaiboxning för snart 9 år sedan. Två månader efter att jag började thaiboxningen gick jag min första match och det var redan då som jag bestämde mig för att bli världsmästare inom 3 år. Tre år senare var det 2016 och jag tävlade i VM för första gången. Det var en fantastisk upplevelse men tyvärr tog jag bara brons det året. De kommande två åren tävlade jag igen och tog silver båda gångerna. Jag var så nära guldet, men förlorade med en poängs skillnad. 

Inom loppet av fem år hade jag redan hunnit möta de bästa amatör- och proffsboxarna, då var jag 21 år och kände att jag var ganska klar med thaiboxningen. Jag ville mer och kände att jag på något sätt hade nått taket, det skulle helt enkelt inte bli så mycket häftigare inom thaiboxningen. Jag hade sedan tidigare en stor passion för boxning och det var på så sätt som jag kom in på det spåret. Saker gick fort och redan efter min andra match blev jag kallad till landslaget och fick då möjligheten att satsa mot OS. Tyvärr kom några skador emellan som ställde till det och därför bestämde jag mig för att satsa på proffsboxningen i stället. 

 

 

 

Känner du någon skillnad på din kropp och ditt välmående när du tagit en paus från träningen?

Träning och fighting är mitt sätt att uttrycka mig på. Precis som konstnärer uttrycker sig genom konst och musiker via deras musik så är boxningen mitt sätt att uttrycka mig. Det är mitt arbete och det som får mig att må bra, när jag inte får träna eller tävla påverkas jag på många sätt. Inte bara fysiskt men även mentalt. 

 

"När jag var liten upplevde jag svårigheter med att uttrycka mig och jag kände mig missförstådd ibland. Fighting och boxning blev mitt sätt att uttrycka mig på och har fått mig att känna mig bättre förstådd. Sporten har hjälpt mig på många sätt och bidrag till att forma mig till den personen jag är idag".

 

 

 

Du idrottar mycket vilket leder till många duschar, upplever du att ditt hår och din hud blir torrare av det? 

Ja, det gör jag absolut! Jag upplever att både mitt hår och min hud är känsliga för klimat- och temperaturförändringar då jag lätt blir torr. I och med att jag tränar två gånger om dagen är detta någonting som jag måste tänka på otroligt mycket och även anpassa mig efter. 

 

Tvättar du håret efter varje träningstillfälle? 

Jag tränar två gånger om dagen och brukar tvätta håret efter det sista träningspasset, men när jag tvättar håret så ofta utan att använda rätt produkter upplever jag att det blir torrt. Ibland använder jag dessutom hjälm under träningarna vilket förstör håret på sitt sätt. Då kan det behöva lite extra vård efteråt. 

 

 

Har du några tips till andra som du vill dela med dig av?

Jag skulle nog säga att man ska våga testa olika frisyrer! Jag har haft dreadlocks, tuppkam, fade, kortklippt, snaggat och idag har jag afro. Har man afro är ett tips att kamma ut det medan håret är blött för att sedan forma det som man vill, det gör allt mycket enklare. 

Jag tycker att man ska våga uttrycka sig på olika sätt och inte gömma sig under en keps eller liknande. På samma sätt, som ens livsstil och sport kan vara sätt att uttrycka sig på, är även ens stil och frisyr det. Anpassa inte ditt hår efter din livsstil, låt istället ditt hår förstärka vem du är! 

Jag har valt en frisyr som jag gillar och trivs bra i! Jag tycker inte att man ska behöva kompromissa och tvingas välja mellan en aktiv livsstil och den frisyr man vill ha. Man ska kunna köra båda!

 

 

Copyright © Björn Axén 2021. Björn Axén Retail AB, org. nr: 556545-4302