Lär dig allt du behöver veta om torrschampo

När man har brist på tid och ork för att tvätta håret är ett bra torrschampo räddaren i nöden. En produkt som underlättar i vardagen, förutsatt att du använder den på rätt sätt. Vi reder ut vanliga misstag som många gör och ger dessutom värdefulla tips som hjälper dig att välja och använda torrschampo på bästa sätt.

Använder fel torrschampo och på fel sätt 

Efter att du har lagt grunden för ett voluminöst hår är det dags att applicera stadgande produkter som hjälper dig skapa en fylligare look. Vi rekommenderar att du väljer en volymgivande mousse, till exempel Volume Mousse. En lättarbetad produkt som du jobbar in i handdukstorkat eller fuktigt hår. Men tänk på att inte dra ut moussen i längderna eftersom den då kan komma att tynga ner håret i stället.

Många som använder torrschampo i sprayflaska glömmer även bort att låta det sitta kvar ett tag efter applicering. För att undvika produktrester i håret och dessutom uppnå bästa resultat ska du börja med att skaka flaskan ordentligt. Därefter ska du bena upp håret och spraya in mot din hårbotten från cirka 15 centimeters avstånd. Låt sedan torrschampot verka i en minut för att det ska hinna absorbera allt fett innan du slutligen masserar in torrschampot med fingrarna och borstar eller ruskar bort alla produktrester. Följer du de här enkla stegen kommer du märka ett ännu vackrare och bättre resultat.

Tvättar håret för sällan och inte tillräckligt noggrant 

Många ser sitt torrschampo som räddaren i nöden mellan tvättar och skjuter fram på att tvätta håret alldeles för länge. Trots alla fördelar med torrschampo kan din hårbotten klia och kännas irriterad om du överanvänder produkten och inte rengör din hårbotten ordentligt mellan användningar. Hur länge du kan gå utan att tvätta håret varierar från person till person, men se till att inte använda dig av denna quick fix alldeles för länge eftersom torrschampon inte tar bort bakterier, avgaser och damm.

När du väl tvättar håret är det viktigt att du schamponerar minst två gånger för att effektivt ta bort allt smuts. Vid den första schamponeringen får du endast bort all ytlig smuts och vid den andra rengör du håret på djupet. Ett tips är att fokusera på att massera och rengöra din hårbotten så kommer även resten av håret blir rent. Kom dessutom ihåg att använda ett återfuktande balsam i din hårbotten för att undvika att området kliar och blir irriterat. 

Så väljer du rätt torrschampo 

Det finns flera olika typer av torrschampon på marknaden. Vilken typ av torrschampo som du bör välja beror framför allt på tre saker: din hårfärg, användningsområde och dina personliga preferenser vad gäller textur och doft.

Som vi tidigare nämnde kan man med fördel välja ett färgat torrschampo om man har mörkare hår, men det finns även torrschampon särskilt anpassade för blont hår. Signature The Dry Shampoo är däremot ett exempel på ett torrschampo som passar alla hårfärger, även de allra mörkaste. Det är en lättare produkt som inte lämnar några produktrester och som innehåller den patenterade teknologin Upsalite™.

Volumizing Dry Shampoo Paste är ett exempel på en produkt med flera användningsområden då den både fungerar som ett torrschampo och en stylingprodukt. Pasten innehåller den aktiva ingrediensen Zeolite, ett naturligt mineral som bildades för miljontals år sedan när vulkanisk aska blandades med alkaliskt grundvatten. Mineralleran bygger snabbt upp kraftig volym i hårbotten samtidigt som den absorberar överflödigt fett utan att lämna produktrester.
 
Önskar du ett väldoftande hår finns det ett antal doftsatta torrschampon som ger ett ännu mer uppfräschat resultat. Till exempel Dry Shampoo Green Apple, ett lätt torrschampo med doft av grönt äpple som effektivt fräschar upp håret utan att skapa en sträv känsla.

 

Två användbara torrschampo hacks

  • Gör håret enklare att jobba med genom att spraya torrschampo i längderna innan du ska sätta upp det.
  • Du kan med fördel även använda torrschampo i nytvättat hår så håller det sig fräscht längre
Copyright © Björn Axén 2021. Björn Axén Retail AB, org. nr: 556545-4302