Getting ready for the Met Gala

Följ med bakom kulisserna inför årets Met-gala. Se hur det gick till när Johan Hellström gjorde håren på Fredrik Robertsson och Iris van Herpen för galakvällen. Han berättar även om inspirationskällorna till deras looks och hur han gick till väga för att skapa dem.

Hur var det att gå på Met-galan och hur kom du in på den berömda gästlistan?


Det var magiskt! En inbjudan till Met-galan är det svåraste att få tag på i hela modevärlden, men jag kom in via Björn Axén. I och med vårt samarbete med Iris van Herpen föreslog hon att jag skulle bära hennes plagg på galan och på så sätt gick det till.
 
När du tittar tillbaka, var Met-galan som du hade föreställt dig?


Jag hade så klart höga förväntningar. Jag vet att Anna Wintour är supernoggrann med gästlistan och att hon personligen kollar upp varje gäst, därför visste jag redan att det skulle vara utöver det vanliga. Men trots detta så överträffade galan alla mina förväntningar. Jag hade till exempel aldrig föreställt mig att jag skulle gå på mattan med Sarah Jessica Parker. Det kändes overkligt, lite som att vara med i en dröm. Alla var otroligt vänliga och generösa med komplimanger.
 
Var det en självklarhet att Johan skulle göra ditt hår?


Absolut! Jag hade inte kunnat föreställa mig att någon annan skulle göra det.
 
Hade ni diskuterat hur ditt hår skulle se ut innan galakvällen eller tog ni det beslutet på plats?


Ja till viss del, vi visste ju att jag skulle bära en handknuten peruk och att jag ville ha en wet look, men alla detaljer föll på plats där och då. Jag tycker att det blev otroligt bra, Johan är ju ett proffs.

Vad var din inspiration till Fredriks hår?

Jag ville skapa en look som framhävde Iris van Herpens specialdesignade jumpsuit som Fredrik bar på röda mattan. Det som jag framför allt inspirerades av var plaggets symmetri, därför beslutade jag mig för att göra en wet backslick som kompletterade dess formspråk.
 
Hur gjorde du för att skapa frisyren?

För att få till en wet look är det viktigt att använda produkter som ger intrycket av att håret är blött. Självklart använde jag våra egna produkter från Björn Axén och jag började med att blanda Salt Water Gel och Argan Oil Smooth Milk. En blandning som gjorde håret mer formbart och som jag applicerade över hela peruken. Sedan kammade jag håret bakåt och formade det med mina fingertoppar för att skapa en våglik textur. Därefter sprayade jag Just Right Hairspray över hela håret och torkade sedan försiktigt med en fön på avstånd för att inte förstöra formen. Innan håret stelnade helt applicerade jag ännu mer hårspray. Jag använde den fixerande och glansgivande sprayen Megafix Hairspray för att håret skulle bli tillräckligt hårt och hålla sig på plats under hela kvällen.
 
Vad tycker du gör frisyren speciell?

Tittar man på jumpsuiten så ser man att fjädrarna går i en tonad färgskala. Det valde jag att lyfta genom att låta det mörkare håret i Fredriks hårbotten få komma fram, vilket jag gjorde genom att forma håret med fingrarna. Denna detalj tycker jag gör frisyren speciell eftersom det skapar en tydligare koppling mellan Fredrik och Iris van Herpens kreation.
 
Blev resultatet som du hade tänkt dig?

Det blev ännu bättre! Jag improviserade en del, men skulle jag göra om det igen hade jag inte gjort någonting annorlunda.

Copyright © Björn Axén 2021. Björn Axén Retail AB, org. nr: 556545-4302