Vårda ditt hår i vinter

Fotograf: Tobias Regell

 

När det blir kallare utomhus och vi samtidigt skruvar upp värmen inomhus blir luften torrare och fuktbalansen i håret rubbas. Därför upplever många problem med torrt och statiskt hår under de kalla månaderna. När fuktnivån sjunker blir det extra viktigt att underhålla håret med vårdande inpackningar, men vad gör egentligen inpackningar och hur skiljer de sig åt från till exempel balsam? Det reder Johan Hellström, ägare och VD på Björn Axén, ut genom att svara på frågor om produkten och hur vi använder den på bästa sätt.  

Vad gör inpackningar och hur verkar produkten?

 Jag tycker att inpackningar är magiska! Det finns många olika typer av inpackningar, men vad de har gemensamt är att de vårdar och återfuktar håret. När man schamponerar håret så öppnar man upp hårstråets yttre fjällskikt och inpackningar verkar på så sätt att de hjälper hårstrået att stänga det igen, men väldigt långsamt. Den långsamma processen gör det möjligt för fukten i inpackningen att tränga sig in djupare, ända in till hårstråets kärna så att hårfibrerna där blir återfuktade och på så sätt håller sig starka.


 
Varför ska man använda hårinpackning och vad händer om man inte gör det? 

När håret är skadat påverkas hårstrånas yttre skikt. En bra inpackning fungerar på så sätt att den reparerar detta genom att verka som ett slags spackel som hjälper till att stärka håret. Om man inte använder inpackning kan istället håret spricka och gå sönder vilket leder till att hårstrået är öppet, ända in till proteinkedjorna i hårstråets kärna. Låter man det bara vara och håret inte får möjligheten att repareras eller återfuktas torkar de ut vilket leder till att håret till slut går av. Därför är det viktigt att man kontinuerligt tar hand om ytskiktet och att man ser till att tillsätta fukt och näring, då håller sig håret perfekt.  

 

Vad är skillnaden mellan inpackningar och balsam/leave-in-produkter?

Inpackningar har en mer djupverkande effekt än till exempel balsam eftersom inpackningen stänger ytskiktet långsammare, vilket ger produkten mer tid att tränga sig djupare in. Balsam verkar mycket snabbare, det är därför man snabbt får ett silkeslent resultat när man använder produkten. Den snabba effekten gör så att ingredienserna inte hinner gå in på djupet och balsam verkar därmed framför allt på ytan för att ge håret en skön känsla.

Jag tycker att leave-in-produkter är jättebra eftersom de skyddar håret då de får verka länge. Det finns många olika typer av leave-in-produkter, men vad många har gemensamt är att de både återfuktar och stärker håret.  Använder man skyddande leave-in-produkter tillsammans med varma stylingverktyg får produkten dessutom en inpackningsliknande effekt eftersom den då tränger sig in på djupet. Därför tycker jag att man alltid ska inkludera en bra leave-in-produkt i sin hårvårdsrutin.

Hur använder jag min hårinpackning på bästa sätt?

Inpackning ska du använda direkt efter schamponering. Det bästa sättet att använda det är genom att finfördela produkten i hela håret, inklusive hårbotten. Sedan rekommenderar jag att man sätter upp håret i en knut och låter det sitta ett tag, gärna i värme. Värmen gör så att inpackningen blir mer effektiv, så har man till exempel inpackningen i bastun får man bättre effekt. Man kan egentligen låta den sitta i hur länge som helst men som minst i 3–5 minuter. 

 

Hur ofta ska jag använda inpackning?

De flesta använder bara inpackning några gånger om året, vilket är alldeles för sällan. Om man har ett normalslitet hår tycker jag att man ska använda produkten ungefär varannan vecka. Men om det är riktigt kallt ute kan man till och med använda det en gång i veckan. Personer med torrt och skadat hår bör däremot använda inpackning 1–2 gånger i veckan beroende på hur ofta man tvättar håret. Om man märker att det inte ger tillräckligt med effekt kan man i vissa fall till och med byta ut sitt balsam mot en inpackning och köra med den varje gång man tvättar håret.  

 

Hur vet jag vilken inpackning som jag ska välja?

Det beror helt på vad du har för behov. Mitt tips är att kolla på produkten för det står oftast vad den gör, om den till exempel reparerar, återfuktar, tar bort friss eller bevarar hårfärgen. Därefter får du ta ställning till vad som är viktigast för just dig. Din inpackning ska vara en del av din hårvårdsrutin, därför ska du alltid utgå från dina behov och de andra hårvårdsprodukterna som du använder. Har du till exempel ett färgat hår som samtidigt är torrt kan du använda färgbevarande schampo och balsam som du sedan kompletterar med en återfuktande inpackning. Man ska se på helheten och inte bara på hur produkten verkar för sig, exakt på samma sätt som man gör med huden.

 

Vilken är din favoritinpackning?

Det är en svår fråga men jag skulle nog säga att min favorit är Deep Conditioning Repair Hair Mask.  Den är fantastisk eftersom den gör underverk för håret utan att tynga ner det och den innehåller dessutom så många bra ingredienser som återfuktar, stärker och bygger upp håret från djupet. Det är en produkt som passar alla, oavsett hårtyp.

Copyright © Björn Axén 2021. Björn Axén Retail AB, org. nr: 556545-4302