Sarah Sjöström avslöjar hur hon bibehåller ett fräscht och snyggt hår

Sarah Sjöström är ett av de hetaste namnen inom simning. Med fyra världsrekord och ett stort antal VM- och EM-guld i bagaget är hon en av världens främsta simmare. Men hur påverkar kloret Sarahs hår och vilka är hennes knep för att behålla ett snyggt hår mellan simningarna? Här delar hon med sig av sina erfarenheter och bästa tips! 

Hur viktig är en aktiv livsstil för dig och upplever du någon påverkan på ditt välmående när du inte tränat på ett tag?

Jag är elitidrottare och simningen är mitt jobb, därför är det viktigt för mig att leva ett aktivt liv och vad jag prioriterar att göra med min tid. Det är väldigt sällan som jag går långa perioder utan att simma, träna eller gymma men när jag väl gör det är det självklart att jag känner en viss skillnad. Jag har i princip varit aktiv hela mitt liv så det är vad jag mår bra av och det min kropp är van vid. 

 

Du är konstant i vatten och i mycket klor. Hur tycker du att det påverkar ditt hår? 

Jag skulle nog påstå att kloret inte påverkar mitt hår särskilt mycket och att jag inte har några större problem med håret kopplat till simningen, förutom att det blir torrt ibland. Eftersom jag har simmat sedan jag var 10 år har jag inget att jämföra med, men jag har väldigt tjockt hår och många kan inte tro att jag är simmare när de ser det. 

"Det finns gånger då jag inte orkar hålla igång eller ge 110%, men jag måste.  Jag anser att man endast kan uppnå bra resultat genom att vara väl förbered och det är utdelningen av mitt hårda arbete som motiverar mig".

 

 


Upplever du att din hårfärg blir mattare och förändras efter att du har simmat i klorvatten?

Jag upplever faktiskt inte att håret blir mattare efter att jag har simmat i klorvatten vilket kan bero på att jag använder ett färgbevarande schampo som jag tycker om. Jag brukar ha ganska blekt hår då jag gillar att vara väldigt ljus i håret, därför tycker jag inte om när håret blir gulaktigt efter ett tag. För att behålla min hårfärg som jag gillar det brukar jag använda ett silverbalsam som jag tycker hjälper. 

 

Burkar du använda inpackningar för att vårda ditt torra hår? 

Mitt hår blir särskilt torrt när jag utsätter det för många temperaturväxlingar, av att till exempel vara utomhus, i vattnet och sedan i bastun. Nu kommer inte min frisör bli glad (haha) men jag använder inte inpackningar lika ofta som jag borde. Jag misstänker att det är en av anledningarna till att mitt hår blir torrt ibland, speciellt med tanke på att jag märker en stor skillnad när jag väl gör det. 

Vad är ditt bästa hårtips till andra som också lever en aktiv livsstil?  

När vi väl pratar om inpackningar är ett tips att lägga in en inpackning i håret medan man gör annat så att det får sitta i ett tag. Vissa dagar när jag har det stressigt och mycket att göra brukar jag till exempel sätta i en inpackning direkt efter simningen och låta det sitta kvar under gympasset. Det tycker jag funkar jättebra! 

 

Hur brukar du styla ditt hår till vardags? 

Som elitidrottare har man vanligen inget emot att håret inte är snyggt hela tiden. När man tränar och simmar lika ofta som jag gör orkar man inte alltid styla det efter varje pass. Därför är det viktigt att ha ett friskt hår så att det ser snyggt ut, även när det bara är uppsatt i tofs. 

Copyright © Björn Axén 2021. Björn Axén Retail AB, org. nr: 556545-4302