Färgpsykologi med Sara Garanty

Det är vetenskapligt bevisat att färger har olika effekter som vi blir påverkade av och som kan hjälpa oss på olika sätt. Till exempel kan vissa färger öka vår koncentrationsförmåga medan andra kan hjälpa oss att bli mer kreativa eller minska stressnivåerna i kroppen. Vi träffade färgexperten Sara Garanty när hon besökte oss för att färga sitt hår. Här berättar hon om de olika färgernas egenskaper och hur vi kan använda dem i vardagen för att öka vårt välbefinnande.

På vilket sätt påverkar färger vårt välbefinnande?

Färg består av ljus i olika våglängder som i sin tur är uppbyggde av energier. När ljuset når våra ögon utlöser det frisättningen av en kemisk sändare som initierar elektriska meddelanden som överförs till hjärnan och så småningom till hypotalamus. Hypotalamus är den delen av hjärnan som tillsammans med hypofysen styr vår ämnesomsättning, kroppstemperatur, vätskebalans, sömn och det autonoma nervsystemet. Det innebär att färg är så mycket mer än bara visuell stimulans, det skapar fysiologiska förändringar och känslomässiga upplevelser som både påverkar oss medvetet och omedvetet.


 
Hur kan vi använda färger i vardagen för att påverka oss positivt?  

Om vi lär oss om färger och blir medvetna om vilken essens varje färg ger ifrån sig, blir det enklare att förstå vilka färger som vi bör omge oss med för att uppnå önskade resultat och sinnesstämningar. Grönt skapar till exempel lugn, orange får oss att bli mer kreativa och gult är en bra fokusfärg när vi studerar eller ska ta in mycket information. Oftast behöver vi olika färger vid olika tidpunkter i våra liv och jag brukar tala om färg och kulörer utifrån ett hälso- och medvetande perspektiv, en lära som vi kan dra nytta av i vardagen. Varför inte använda denna enkla men till synes bortglömda kunskap när vi väljer kläder, heminredning, anteckningsblock eller till och med hårfärg? Med utökad kunskap om färgernas magi kan du använda dem för att skapa mer magiska stunder i ditt liv och för dem runt om kring dig.

 

Du har nyligen färgat ditt hår rosa, har du märkt om färgen har haft någon effekt på dig själv och personer runt omkring dig?

 

Jag älskar mitt rosa hår och jag märker att många blir lite gladare när de ser mig. Det är en härlig och positiv färg som löser upp blockeringar vilket gör folk positivare. Det tycker jag är extra bra nu i en tid med mycket oro. 

 

Vilka är dina 3 favoritfärger och hur påverkar de oss? 

Mina favoriter är lila, rosa och orange. Tre färger som jag även har i mitt hår just nu. De står för glädje, kreativitet, busighet men också för djupare spiritualitet. 

 

Skulle du vilja prova någon annan hårfärg längre fram?

Ja, jag skulle även vilja prova andra färger, kanske lila eller turkost. De känns som fräscha färger att ha i håret nu till våren eftersom de står för förändring. 

 

Finns det några färger som du anser att man bör undvika?

Nej, det finns inga dåliga färgval utan snarare dåliga färgval i olika situationer. Eftersom färger styr vårt känslotillstånd så använder jag olika färger vid olika tillfällen och utifrån när jag behöver särskilda energier i mitt liv.

 

Rött: energi, styrka och passion.
Orange: kreativitet och sociala förmågor.
Gult: självförtroende och optimism.
Grönt: lugn och harmoni.
Blått: kommunikation och ärlighet.
Turkost: förändring.
Rosa: kärlek, vänskap, medvetenhet, öppensinnighet och glädje.
Lila: andlighet och spiritualitet.

 

Att lära känna färgerna och deras betydelse är ett bra “life-hack” när man vill boosta något område i sitt liv. Det behöver inte vara så svårt. Precis som när vi behöver mer träning, sömn eller kost så behöver vi kalibrera tiden vi spenderar med färger för att ta till oss deras läkande egenskaper.

Copyright © Björn Axén 2021. Björn Axén Retail AB, org. nr: 556545-4302